Bbz – Besluit bijstandverlening zelfstandigen

U bent ondernemer en u heeft financiële ondersteuning nodig? Dan kunt u in bepaalde gevallen terecht bij uw gemeente. Er zijn namelijk verschillende vormen van bijstand die vallen onder het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, ook wel Bbz genoemd.

Dit besluit zorgt ervoor dat u als ondernemer ondersteuning krijgt. Dit in de vorm van aanvulling van uw inkomen tot bijstandsniveau, een lening of een krediet. Daarnaast heeft de gemeente ook de mogelijkheid om u begeleiding aan te bieden, dit is geheel kosteloos.

Komt u in aanmerking voor de Bbz regeling? Doe de gratis scan

Doe de 155 geldnood scan en controleer direct of u aanspraak kunt maken op het Bbz. Klik hier om een Bbz-scan te doen.

Bbz scan

Wilt u Bbz aanvragen?

Dan dient u in ieder geval aan onderstaande voorwaarden te voldoen;

 • U bent Nederlander en woont in Nederland, of u woont in Nederland en heeft een geldige verblijfstitel.
 • Uw leeftijd ligt tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • U bent van plan om een bedrijf te starten of u heeft een bedrijf.

Wanneer u een bedrijf heeft;

 • U voldoet aan het urencriterium en besteedt ten minste 1225 uur per jaar aan uw bedrijf.
 • Uw bedrijf voldoet aan de wettelijke vestigingseisen.
 • U bent ondernemer met zeggenschap binnen uw onderneming.
 • U loopt persoonlijk een financieel risico met uw bedrijf.

Indien u van plan bent om een eigen bedrijf te starten;

 • U gaat minimaal 1225 uur binnen uw bedrijf werken.
 • U heeft op dit moment een inkomen op bijstandsniveau, of u gaat dat binnenkort krijgen omdat u werkloos bent of dreigt te worden.

Er zijn specifieke voorwaarden voor;

 • Starters.
 • Gevestigde ondernemers.
 • Gevestigde ondernemers met een leeftijd vanaf 55 jaar (of ouder).
 • Ondernemers die stoppen het bedrijf.
Besluit bijstandverlening zelfstandigen

Wat kunt u als gevestigde ondernemer verwachten?

Heeft u tijdelijk niet voldoende inkomen uit uw bedrijf? Dan biedt de Bbz-regeling in bepaalde gevallen een aanvullende uitkering. Deze vult uw inkomen aan tot bijstandsniveau. Wanneer u betalingsproblemen heeft of geen noodzakelijke investeringen meer kunt doen, dan is wellicht (rentedragende) lening of  borgstelling mogelijk. In beide gevallen geldt dat uw bedrijf levensvatbaar is. Met andere woorden, u moet op termijn in staat zijn zelf weer voldoende inkomen uit het bedrijf te halen en de eventuele lening kunnen terug betalen.

Gevestigde ondernemer bbz

Wat kunt u als starter verwachten?

Wanneer u een bedrijf wilt starten, kunt u in aanmerking komen voor:

 • Begeleiding en professioneel advies
 • Een bijdrage in de kosten die samenhangen met de voorbereiding.

Wanneer u een plan heeft om een eigen bedrijf te starten, dat door een specialist als levensvatbaar wordt beoordeeld kunt u:

 • In aanmerking komen voor een rentedragende lening om alle benodigde investeringen te kunnen financieren.
 • Een bijdrage krijgen die tegemoet ziet in de kosten van uw levensonderhoud. Maximaal tot bijstandsniveau tijdens de startfase van uw bedrijf. Dit met een duur van maximaal 3 jaar.

U stopt met uw bedrijf?

Indien u genoodzaakt bent om uw bedrijf te moeten beëindigen (bijvoorbeeld omdat de onderneming niet levensvatbaar is), dan heeft u de mogelijkheid om tijdelijk een beroep te doen op het Bbz. Mogelijk komt u in aanmerking voor een aanvullende uitkering. Deze ontvangt u maximaal één jaar en vult uw inkomen aan tot bijstandsniveau. Zo heeft u de tijd om uw bedrijf verantwoord te beëindigen. Het heeft u de mogelijkheid tot het afronden van lopende opdrachten, de tijd om uw gewassen te oogsten of om uw voorraden te verkopen.

Als u ouder bent dan 55 jaar op het moment dat u stopt, dan kunt u mogelijk een IOAZ-uitkering krijgen. Die uitkering moet u al aanvragen voordat u stopt met uw bedrijf, om die te ontvangen na beëindiging van uw onderneming.

Gevestigde ondernemer van 55 jaar of ouder?

Heeft u een leeftijd van 55 jaar of ouder? Dan geeft het Bbz u in bepaalde gevallen de mogelijkheid om tot de pensioengerechtigde leeftijd een aanvulling te verkrijgen van uw inkomen tot bijstandsniveau. Zo heeft u  de mogelijkheid om tot uw pensioen te blijven werken in uw eigen onderneming.  Zijn investeringen noodzakelijk? Dan is er wellicht ook de mogelijkheid tot het verkrijgen van een eenmalige kapitaalinjectie.

Om hiervoor in aanmerking te komen dient u als ondernemer tenminste 10 jaar zonder tussenpozen een eigen bedrijf te voeren en een leeftijd te hebben van tenminste 55 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast is het noodzakelijk dat het bedrijf minimale winst maakt voordat u in aanmerking komt.

Bbz uitkering? Lees waarom de regeling er is

Het besluit stimuleert de uitstroom uit de bijstand. Ook houdt het ondernemers uit de bijstand. Gevestigde ondernemers, waaronder ZZP’ers die een tijdelijke financiële problemen verkeren kunnen gebruik maken van  dit sociale financieringsinstrument. Dit zorgt ervoor dat ondernemers met een levensvatbaar bedrijf geen uitkeringsaanvraag hoeven te doen.

Daarnaast is het een sociaal vangnet voor ondernemers die genoodzaakt zijn het bedrijf te moeten beëindigen.

Veelgestelde vragen

Uw gemeente is het aanspreekpunt voor het Bbz

Wanneer u gebruik wilt maken van één van de sociale ondernemersregelingen dan dient u zich te wenden tot de gemeente waarin u woonachtig bent. De gemeente is verantwoordelijk voor het uitvoeren van uw Bbz & Ioaz aanvraag. Selecteer uw gemeente in onderstaande lijst en start direct de 155 geldnood scan om te zien of u in aanmerking komt. Bekijk ook de 7 tips voor ondernemers met geldnood.

Twijfelt u of in aanmerking komt voor een Bbz uitkering of lening?

Doe de gratis 155 scan en wij controleren direct of u in aanmerking komt.

Bbz scan

Alle informatie over het besluit bijstandverlening zelfstandigen?

Vraag de Bbz informatiefolder aan

Uw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

Stuur bericht

Vult u het contactformulier in? Dan bellen wij u binnen één werkdag terug!

Uw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.