Ga naar hoofdinhoud

Ondersteuning via de Bbz-regeling

Haal jij op dit moment niet genoeg inkomsten uit je bedrijf en kom je hierdoor financieel in de problemen? Via de gemeente maak je aanspraak op de Bbz-regeling. Benieuwd of jij ook recht hebt op deze regeling en welke ondersteuning je dan krijgt? Doe de scan en krijg direct antwoord!

Doe de gratis Bbz-scan

Bbz aanvragen?

Dit zijn de basisvoorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Je woont in Nederland. (Nederlandse nationaliteit of verblijfstitel)
 • Ouder dan 18, maar nog geen pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je wilt een bedrijf starten of hebt al een bedrijf.

Heb je al een bedrijf?

 • Je voldoet aan het urencriterium voor ondernemers (1225 uur per jaar)
 • Het bedrijf is ingeschreven bij de KvK en de Belastingdienst
 • Je hebt zeggenschap over de onderneming.
 • Je loopt een financieel risico door het bedrijf.

 

Gevestigd ondernemer. Wat kan je verwachten?

Wanneer je tijdelijk niet genoeg inkomen uit het bedrijf haalt, biedt de Bbz-regeling een oplossing. Er zijn verschillende opties: een aanvullende uitkering, (tot bijstandsniveau) een lening of borgstelling of professionele begeleiding. Dat kan alleen wanneer het bedrijf levensvatbaar is. Het bedrijf moet dus na een bepaalde periode weer zelfstandig kunnen draaien.

Wil je stoppen met het bedrijf?

Zijn er geen opties meer om door te gaan en moet je het bedrijf beëindigen? Ook dan zijn er nog opties beschikbaar via de Bbz-regeling, zoals een aanvullende uitkering. Je ontvangt deze uitkering dan maximaal één jaar. Met behulp van deze uitkering wordt jouw inkomen aangevuld tot bijstandsniveau. Dit zorgt ervoor dat je de tijd krijgt om je bedrijf verantwoord te beëindigen en lopende opdrachten af te ronden.

Ben je ouder dan 55 jaar op het moment dat je stopt met ondernemen? Dan is er nog een andere regeling waar je aanspraak op kunt maken: de IOAZ-uitkering. Deze uitkering moet al aangevraagd worden voordat je stopt met het bedrijf.

Overige informatie over de Bbz-regelingen.

Wil je gebruikmaken van de Bbz- of IOAZ-regeling (sociale ondernemersregelingen)? Start de geldnoodscan en zie direct of je aanspraak maakt op één van deze regelingen of een andere voorziening.

Dit kan je als starter verwachten

Wil je een bedrijf starten? Dan kan je in aanmerking komen voor:

 • Professionele begeleiding en advies
 • Een bijdrage voor de kosten die je kwijt bent voor het opstarten van het bedrijf.

Heb je al een plan voor jouw eigen bedrijf? Dan moet dit plan als ‘levensvatbaar’ beoordeeld worden. Daarna maak je aanspraak op:

 • Een lening (hier betaal je rente over) om alle benodigde investeringen te kunnen doen.
 • Een bijdrage in de kosten van levensonderhoud. Het inkomen wordt dan tot bijstandsniveau aangevuld (maximaal 3 jaar).

Bekijk of je in aanmerking komt

Ondernemer van 61 jaar of ouder?

Ben je voor 1960 geboren? In bepaalde gevallen heb je dan de mogelijkheid om tot je pensioengerechtigde leeftijd een aanvullend inkomen te krijgen tot bijstandsniveau. Dit aanvullende inkomen zorgt ervoor dat je tot je pensioen in de onderneming kan blijven werken. Zijn er investeringen nodig om het bedrijf te laten draaien? Dan zijn er ook mogelijkheden om eenmalig het benodigde bedrag te ontvangen.

Ondernemers die hiervoor in aanmerking komen moeten tenminste 10 jaar (zonder onderbrekingen) een eigen bedrijf gehad hebben. Daarnaast moet je voor 1-1-1960 geboren zijn. Als laatste moet het bedrijf minimale winst maken.

Hulp nodig? Start de scan

Back To Top