7 tips voor ondernemers met problemen / geldnood

Vrijwel elke ondernemer verkeert wel eens in geldnood – vaak slechts tijdelijk, maar soms ook structureel. Wat de aard van het probleem ook is, het advies is altijd om de oorzaak snel en grondig aan te pakken. Door een geldtekort voor u uit te schuiven of uw kop in het zand te steken, verergert u de situatie alleen. Kampt u al langer met een geldtekort of dreigt uw onderneming in geldnood te komen? Kom in beweging.

De 7 tips hieronder helpen u op weg.

Komt u in aanmerking voor een sociale regeling? Doe de gratis scan

Doe de 155 geldnood scan en controleer direct of u aanspraak kunt maken op het Bbz. Klik hier om een Bbz-scan te doen.

Bbz scan

Tip 1: Ga op zoek naar verborgen kapitaal

Verborgen kapitaal kent vele vormen. De bekendste zijn misschien wel overtollige middelen zoals bedrijfsauto’s en een onnodig grote magazijnvoorraad. Heeft u uw inventaris al eens tegen het licht gehouden? Wees kritisch in wat u écht nodig heeft en wat niet. Loop ook eens uw uitstaande leningen na. Uitgeleend geld dat u voorheen nog kon missen, is nu harder nodig dan ooit. Zijn er misschien periodieke betalingen die u beter kunt spreiden over het jaar?

Tip 2: Wees eerlijk, bespreek uw probleem

Bespreekt u uw geldproblemen liever niet met de bank, uw medewerkers of leveranciers? Uw angst is begrijpelijk, maar helpt u niet verder. Bedenk dat partijen die onderdeel van de oplossing kunnen zijn, alleen toeschietelijk zijn als ze u vertrouwen. Dat vertrouwen wint u alleen met een eerlijk, compleet verhaal. Overwin uw angst en praat met uw bank. Het kan het begin van de oplossing zijn.

Tip 3: Pak uw financiële problemen bij de wortel aan

Aanmaningen, incassobrieven, boze telefoontjes van schuldeisers: geldnood kan zodanig escaleren dat u als ondernemer als het ware van brandje naar brandje rent. Zo raakt u afgeleid van het grotere probleem dat achter al die brandjes schuilgaat. Als u dat niet aanpakt, komen de brandjes terug. Erken uw financiële problemen en pak ze bij de wortel aan.

Tip 4: Maak een reële risico-inschatting

Financieel gedoe is niet altijd levensbedreigend voor uw onderneming. Wat u nodig heeft is een reële risico-inschatting. Overschat uw eigen denkkracht niet; kies liever voor hulp van een externe adviseur. Hij of zij kijkt met een frisse blik van buitenaf naar uw probleem.

Tip 5: Onderken ook eigen fouten

Uit onderzoek van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf blijkt dat zeven van de tien geldproblemen niet voortkomen uit externe marktfactoren, maar uit onhandigheden van de ondernemer zelf. Met stip op één staat een slechte scheiding van privé- en zakelijke geldstromen. Erken deze fouten. Iedereen maakt ze en leert ervan.

Tip 6: Overweeg herfinanciering

Verkeert uw onderneming daadwerkelijk in financieel zwaar weer, dan kunt u in de praktijk zelden kredietverhoging bij een bank krijgen. Opties voor herfinanciering zijn er te over – denk aan crowdfunding, informal investors en factoring. Financieel specialisten denken graag met u mee.

Tip 7: Zorg goed voor jezelf

Heb je je basis op orde? Besteed je tijd aan de verkeerde dingen? Wat is de laatste keer dat je een training hebt gevolgd? Wie vraag je advies als je ’s nachts wakker ligt? Investeer regelmatig in je ondernemerscompetenties, in je netwerk en in inzicht.

Doe niet alles alleen. Het is belangrijk dat je hulptroepen hebt. Vooral om te klankborden bij grote en kleine kwesties. Maar ook om advies in te winnen. Blijf bovendien bij in je vakgebied en marketing. En doe je boekhouding handig online. Zo zorg je goed voor jezelf.

Is een sociale regeling dé oplossing?

Doe de gratis 155 scan en wij controleren direct of u in aanmerking komt.

Bbz scan

Stuur bericht

Vult u even het contactformulier in? Dan bellen wij u binnen één werkdag terug!

Uw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.